Toto je archivní neudržovaná verze předchozího webu. Některé odkazy a funkcionality již mohou být nefunkční.
Aktuální web najdete na tomto odkazu.
Dnešní datum: 22. 11. 2024, 47. týden roku
Kategorie: 2014/15 archiv

Vánoce ve světě - předvánoční jídelníček 15. 12. - 19. 12. 2014

Vánoce ve světě - předvánoční jídelníček 15. 12. - 19. 12. 2014 Jak probíhají Vánoce u nás všichni víme, ale jak se slaví Vánoce ve světě ví málokdo. Proto jsme se rozhodli, že se vám pokusíme přiblížit některé vánoční zvyky v jiných krajích.

Rakousko – Weihnachten
Nejprve nakoukneme do sousedního Rakouska, kde jednotné tradiční jídlo jako je náš kapr neexistuje. Třeba v Mozartově Salcburku je nejtradičnějším vánočním pokrmem párková polévka, kterou mají tři čtvrtiny domácností na Štědrý večer jako jediné a hlavní jídlo. A protože na Štědrý den byl v biskupském Salcburku tradičně dodržován přísný půst, jedla se tato polévka (a v mnoha rodinách se tak stále jí) až po půlnoční mši.
V horách často narazíte na zvěřinu nebo na poněkud netradiční kombinace ryb. Třeba v hotelu Theresa v oblíbené lyžařské destinaci Zillertal vaří uznávaný šéfkuchař Stefan Egger, který pro své hosty připravuje na štědrovečerní tabuli pečeného candáta na kyselém zelí.

Pondělí 15. 12. 2014

Polévka: zeleninová se sýrovým kapáním (obsahuje al.: 1, 3, 7)
Oběd:      pečený candát s kyselým zelím a bramborem (obsahuje al.: 1, 4, 7)
Doplněk: müsli tyčinka

Itálie – Natale
Čas Vánoc v Itálii začíná osm dní před 25. prosincem a končí po dvanácti dnech - na svátek Tří králů. Štědrý večer se slaví jako předvečer narození Páně jen schůzkou s přáteli. Italské děti dostávají dárky až na první svátek vánoční ráno. Štědrovečerní večeře se liší podle jednotlivých regionů. Na stolech nechybějí krocan ani ryba, v poslední době však stále častěji Italové podávají těstoviny – například s mořskými plody. Ve srovnání s našimi, jsou italské Vánoce velmi odbyté – vždyť tu ani nepečou cukroví. Jenom ta půlnoční mše je stejná. Pod vánočním stromkem najdou děti téměř vždy i malé jesličky.

Úterý 16. 12. 2014

Polévka: rýžová (obsahuje al.: 1, 7, 9)
Oběd:      penne se zeleninou a telecím masem (obsahuje al.: 1, 7)
Doplněk: ovoce

Bulharsko – Коледа
V pravoslavném Bulharsku se vánoční svátky slaví až 6. ledna, a tak si milovníci Vánoc mohou nadělovat dárky hned dvakrát - 24. prosince a 6. ledna. V žádné bulharské domácnosti nechybí o Vánocích ozdobený stromeček. Dárky pod něj dává děda Koleda. Tradičním vánočním jídlem je v Bulharsku vepřové maso, čočka, fazole, rýže a zelí. Místo vánoček, na které jsme zvyklí u nás, připravují Bulhaři ze sladkého kynutého těsta pečivo ve formě kroužků.

Středa 17. 12. 2014

Polévka: bramborová (obsahuje al.: 1, 7, 9)
Oběd:      vepřová krkovice, čočka, fazole, rýže (obsahuje al.: 1, 7)
Doplněk: pudink s ovocem (obsahuje al.: 7)

Amerika, Anglie – Christmas
Bez krocana či krůty si nedokážou milióny lidí Vánoce představit. Tato pečená, nádivkou naplněná drůbež na slavnostní tabuli patří nejen v Americe či Velké Británii, ale také ve Francii, Španělsku, Portugalsku a jiných zemích západní Evropy.V anglosaském světě se krocan nejčastěji plní kaštanovou nebo klobásovou nádivkou. Ve Francii zase vánoční krůta (la dinde Noël) lanýžovou či mandlovou náplní. Ve Španělsku si pochutnávají na pečené krůtě s ovčím sýrem a plody moře. V Portugalsku do nádivky dávají olivy, libové vepřové, bílé víno, cibuli s česnekem… Přílohy k pečené krůtě se zem od země liší. Například v Anglii se k ní často podává jablečné pyré, karotka, smažené brambůrky. Ve Státech zase sladké brambory batáty, kukuřice, brokolice. Oblíbená je i bramborová kaše či rýže.

Čtvrtek 18. 12. 2014

Polévka: hrachová (obsahuje al.: 1)
Oběd:      pečená krůta s nádivkou, bramborová kaše (obsahuje al.: 1, 3, 7)
Doplněk: ovoce

Česká republika - Vánoce
Na Vánoce se v mnoha rodinách slavnostní večeře skládá z rybí polévky, bramborového salátu s kaprem a panují při ní jisté zvyky. Pod talíře stolujících se dává šupina z ryby, která symbolizuje peníze a hojnost. Dalším zvykem je, že se od Štědrovečerní večeře vzdaluje pouze hospodyně – dokud všichni lidé nedojedli.

Pátek 19. 12. 2014

Polévka: rybí (obsahuje al.: 1, 4, 7, 9)
Oběd:      vepřový řízek, bramborový salát (obsahuje al.: 1, 3, 7, 10)
Doplněk: Kinder – mléčný řez

 

Seznam alergenů:

  1 Obiloviny obsahující lepek
  3 Vejce
  4 Ryby
  7 Mléko
  9 Celer
10 Hořčice

print Formát pro tisk