Jedná se o tradiční, lehce stravitelný pokrm, který je hojně užívaný v zemích Blízkého Východu. Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina. V celém zrnu pšenice se nacházejí všechny potřebné živiny – včetně vlákniny. Sacharidy tvoří až 62 % zrna. Většinou se vyskytují ve formě škrobu a jen asi 1 až 2 % tvoří jednoduché cukry. Chutná po oříšcích
a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru: bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především A) a minerální látky (fosfor, železo, hořčík). Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni: Díky předvaření se snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 min. Možné je také bulgur povařit 5 min a nechat jej pod pokličkou "dojít". Bulgur je používán místo rýže, dále do masitých a zeleninových jídel, i jako zavářka do polévek. Hodí se na přípravu dietních a vegetariánských jídel (vysoký obsah živin, malé množství tuku). Je lehce stravitelný a je vhodný i pro děti.
RECEPT:
Bulgur se žampiony: 300g žampionů, 150g bulguru, červená paprika, svazek jarní cibulky, olivový olej, cibule, petrželka, pepř, chilli, česnek. Cibuli na kostičky krátce osmažíme na másle, přidáme na plátky nakrájené žampiony, nadrobno nakrájenou papriku a společně restujeme. Zalejeme vodou a podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme drcené chilli papričky a česnek. Přidáme bulgur, 400 ml vody nebo zeleninového vývaru a dusíme 15 min. Nakonec ozdobíme petrželkou a jarní cibulkou. Podáváme např. s plátkem libového masa.
Bulgur na sladko: Medový bulgur a banánem a jiným ovocem: 50 g bulguru uvařte ve vodě podle návodu. Poté ho uvařte podruhé, tentokrát v mléce a nechte jej rozvařit na takovou "polokaši". Na kaši dejte kolečka banánu (ovoce podle chuti), a posypejte nasucho opraženými lískovými ořechy nebo mandlemi. Podle chuti můžete ještě posypat skořicí nebo kakaem.
Komentáře
Nebyly přidány žádné komentáře.