Správné odpovědi v soutěži k Mezinárodnímu dni mléka
Úterní oběd obsahoval 3 mléčné výrobky:
smetanu – která byla ve smetanové omáčce
tvaroh – který byl v koláči
ochucené mléko.
Z vašich odpovědí jsme vylosovali tři soutěžící, kteří odpověděli správně. Jsou to:
Radim Levák 1. A
Sára Týmová 3. C
Daniela Bronová 1. C
Všem soutěžícím děkujeme za účast, výhercům blahopřejeme.
Proč jsou pro nás mléko a mléčné výrobky tak nepostradatelné?
Je třeba zdůraznit, že mléko je komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahuje významné makroživiny, jakými jsou plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr.
Mléko je zřejmě nejdiskutovanější potravinou. Na jedné straně je propagováno téměř jako lék, na druhou stranu se staví spousty odpůrců mléka s „prokazatelně škodlivými účinky na zdraví“. Pokud jsme však zastánci pestrého složení jídelníčku, mléko v něm určitě nesmí chybět. Je pouze otázkou, v jakém množství a v jaké formě.
Základní rada tedy zní, jezte od každého trochu, myslete na pestrou stravu, včetně mléčných výrobků (smetana, sýry, tvaroh, syrovátka, jogurty, kefír, podmáslí, mražené smetanové krémy, čokoládové výrobky, …..)
8 důvodů, proč zařadit do jídelníčku mléko
a mléčné výrobky:
1) Jsou vitamínová bomba – obsahují totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek, mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.
2) Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.
3) Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek – tuto funkci plní v mléce bílkoviny.
4) Mlékem k prevenci osteoporózy – vysoká využitelnost vápníku díky vitamínu D
5) Zlepšují proces krvetvorby, za což mléko vděčí obsahu železa.
6) Správný vývoj kostry, a to díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku.
7) Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí – hlavně zakysané ml. Výrobky.
8) Kakao je optimální po sportu – díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů a zároveň zabraňuje dehydrataci po výkonu.
SOUTĚŽ:
V úterý 26. 5. máme k obědu:
Polévka: cibulová
Oběd: gnocchi s kuřecím masem, listovým špenátem
a smetanovou omáčkou
Doplněk: babiččin koláč s tvarohem, mléko
Napiš na lísteček všechny mléčné výrobky, které v úterý máme k obědu.
Nezapomeň napsat své jméno a třídu.
Lísteček vhoď do krabice v jídelně.
Tři vylosovaní soutěžící dostanou odměnu.