Zdroj: https://archiv.zsrudna.cz/index.php?a=skolni-jidelna/seznamte-se-zralok-ostroun-obecny • Vydáno: 14.11.2017 13:40 • Autor: Ivana Králová
Latinsky: Squalus acanthias. Anglicky: Piked dogfish
Ostroun obecný obývá téměř celý Atlantik, na severu od jižního Grónska a Islandu přes Severní moře a kanál La Manche až po Maroko a Madeiru. V Baltském moři se vyskytuje jen vzácně. Také žije ve Středozemním a Černém moři. Vyhledává bahnité dno v mělčinách stejně jako v hlubších vodách do hloubky až 1000 m. Velmi hojný žralok, žijící ve velkých hejnech. V jednom hejnu může být až 1000 ostrounů.
Má dlouhé, velmi nízké, ale široké tělo s krátkým špičatým rypcem. Oči jsou velké, oválné, bez víček. Ústa jsou krátká, ale velmi široká, v obou čelistech jsou zuby namířeny šikmo dopředu. V horní čelisti je 24 – 28 zubů, v dolní je 22 – 24 zubů. Ryby mají před každou hřbetní ploutví jedový osten. Podle jeho délky se jednotlivé druhy rozlišují. Hřbet je šedý až hnědošedý, břicho je světlejší. Často jsou na hřbetě ryb tmavé skvrny, mohou ale zcela chybět. Ostrouni dorůstají do délky maximálně 1,6 m.
Zdroj: zivazeme.cz
Ostroun obecný má velmi chutné maso. Zpravidla se ryby prodávají očištěné a vykuchané, bez hlavy a bez kůže. V jižní Evropě jsou k dostání i ostrouni vcelku. Maso je vhodné ke smažení, pošírování, dušení a uzení.