Toto je archivní neudržovaná verze předchozího webu. Některé odkazy a funkcionality již mohou být nefunkční.
Aktuální web najdete na tomto odkazu.
Dnešní datum: 3. 11. 2025, 45. týden roku
Kategorie: 2014/15 archiv

„Devítky“ tentokrát na východě (samozřejmě řeč bude o východních Čechách)

„Devítky“ tentokrát na východě (samozřejmě řeč bude o východních Čechách)

     Tam jsme ve čtvrtek 4. 12. vyrazili. První zastávkou byl zámek Hrádek u Nechanic. Přivítal nás zvenčí zalitý sluncem, uvnitř pak vánočně nazdobenými stromky (v některých místnostech spíše stromy až do stropu). Na stolech bylo prostřeno, nechybělo cukroví, ovoce – jen zasednout a ochutnávat. Od slečny průvodkyně jsme se dověděli zajímavosti z historie zámku, hlavně ale informace o jednotlivých zvycích našich předků v době Vánoc. Mimochodem, víte, že první vánoční stromeček se u nás objevil r. 1812, že hlavní štědrovečerní jídlo oblasti Polabí nebyla ryba, ale uzené maso a že velmi oblíbenou dekorací vedle adventních věnců byla tzv. třasolka?
     Další zastávkou bylo městečko Miletín. Navštívili jsme zde výrobnu pravých hořických trubiček. Uvítal nás osobně pan Klůz - výrobní ředitel firmy. Stylově k přivítání každému nabídl křehkou ještě teplou oplatku. Seznámil nás stručně s historií firmy a postupem při výrobě trubiček. Zcela nepostradatelná je ruční práce. V první fázi se upeče křehká oplatka složená z mouky, sušeného mléka, rostlinného oleje, sušených vaječných žloutků a cukru. Oplatka dále navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti a pak  je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce. Dále se plní nejrůznějšími náplněmi. Většina žáků si vyzkoušela svou trubičku zhotovit. Obvykle ji hned snědli. Zájemci si pak ještě nakoupili hotové trubičky domů jako dáreček z cesty.
     Miletín je ale také proslulý výrobou další regionální speciality, a to tzv. modlitbiček.  Jejich základem je perníkové těsto, které nejprve šest týdnů zraje. Z něj jsou vykrajovány obdélníčky o rozměrech cca 7 x 5 cm. Na upečené perníčky přijde náplň z pražených vlašských a lískových ořechů a navrch plátek z vaječných bílků a skořice. Hotový výrobek se polije cukrovou polevou a ozdobí půlkou mandle, která symbolizuje právě onen křížek na deskách modlitební knížky. Váží asi 50g. Opět mnozí neodolali a nakupovali.
     Poslední zastávkou bylo historické město Jičín. Prošli jsme si centrum, menší vánoční trhy, odpočinuli při dalším občerstvení a pak už čekala cesta domů.
     Exkurze přispěla k tomu, že jsme zase o něco chytřejší, protože jsme se dověděli spoustu nových informací a hlavně jsme si mohli vyzkoušet, jak jsme šikovní. Ono totiž stočit trubičku a nespálit se při tom není jen tak. Žáci ani tentokrát nezklamali, můžeme je za chování pochválit.
  L. Braunová, I. Šťovíčková, A. Slepičková – třídní učitelky devítek

print Formát pro tisk