Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“, dávala sílu válečníkům i malým dětem. V posledních letech se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu „moderního“ světa. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Proč je quinoa tak oblíbená? Seznamte se s jejími přednostmi:
Je bohatá na vlákninu, což prospívá našemu zdraví:
• Zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.
• Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.
I když není maso, obsahuje spoustu bílkovin:
• Inckým válečníkům dávala quinoa sílu i léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání.
• Bílkoviny obsažené v quinoe jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže.
Nemá nic společného s mlékem, a přesto je plná minerálů, zvláště vápníku a hořčíku:
• Jak všichni víme, vápník posiluje kosti a může zmírnit problém shrbených zad v pozdějším věku.
• Kombinace hořčíku a vápníku pomáhá lepšímu spánku. Pro snadnější usnutí zkuste místo skleničky teplého mléka svým dětem dopřát večerní menu s quinoou.
• Vápník spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů.
Jí se jako obilnina, ale je stejně jako zelenina zdrojem vitamínu E:
• Vitamin E je antioxidant, který chrání před volnými radikály. Dělá vaši pleť mladší a zářivější.
• Snižuje riziko rakoviny.
• Působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy.
Dodává energii díky komplexním uhlohydrátům:
• Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky.
• Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.
Má příjemnou strukturu a neutrální chuť, která se dobře snoubí téměř se vším. Snadno a rychle se upravuje. Má všestranné použití – nasladko i naslano. Můžete ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp….
Příprava quinoi aneb jak na to
Příprava quinoi je snadná a rychlá. Semena pečlivě propláchneme. Pokud chcete umocnit její nutriční vlastnosti, nechte ji před vařením na 2–4 hodiny ve vodě naklíčit. Na přílohu pro dvě osoby počítáme jeden dvoudecový hrnek quinoi na dva hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme 15–20 minut. Quinoa varem absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je správně hotová poloměkká a jemně křupkavá uprostřed, kolem zrnka se uvolní bílé klíčky. Má nadýchanou strukturu a lehkou chuť i sama o sobě.
Tipy na použití:
- Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
- Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
- Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
- Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
- Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.
Zdroj: fresh.iprima.cz, countrylife.cz